Betyg i vuxenutbildning

På vuxenutbildningen kan du läsa till ett slutbetyg eller gymnasieexamen. Du kan också få betyg i enskilda kurser.

Du ansöker själv om att få betyg i kurser som du har läst. Det gör du via formuläret längst ner på sidan. Om du vill läsa in en gymnasieexamen eller få ett slutbetyg ska du först kontakta en studievägledare. Då får du en individuell studieplan som innehåller de kurser du behöver för att kunna ansöka om examen eller slutbetyg.

Boka tid hos våra studievägledarelänk till annan webbplats

Gymnasieexamen

En gymnasieexamen ska innehålla 2400 poäng. Idrott och hälsa eller estetisk verksamhet får inte räknas in bland poängen. Det finns två typer av gymnasieexamen: yrkesexamen och högskoleförberedande examen.

Högskoleförberedande utbildning

Yrkesutbildning

Slutbetyg

Om du börjat studera på vuxenutbildningen innan den 1 juli 2012 kommer du att läsa mot ett slutbetyg istället för en gymnasieexamen. Du kan läsa mot slutbetyg i det gamla systemet fram till 1 juli 2020. Därefter måste du läsa mot en gymnasieexamen.

Ett slutbetyg ska innehålla 2350 poäng och måste innehålla alla kärnämnen. Idrott och hälsa eller estetisk verksamhet får inte räknas in bland poängen.

Kontakta alltid våra studievägledare om du vill läsa mot ett slutbetyg. Då får du en individuell studieplan med de kurser du behöver.

Möjligheten att utfärda slutbetyg förlängs ett år

För att underlätta för de elever som drabbas av nedstängningen av komvux (den kommunala vuxenutbildningen) under den rådande coronakrisen har regeringen beslutat om en ändring som innebär att slutbetyg från komvux på gymnasial nivå får utfärdas fram till och med den 1 juli 2021

Läs mer om förlängningen på regeringen.selänk till annan webbplats

Utländsk utbildning

Om du har en utländsk gymnasieutbildning, universitetsutbildning eller eftergymnasial yrkesutbildning kan Universitets- och Högskolerådet (UHR) bedöma om din utbildning motsvarar en svensk utbildning. En sådan bedömning kan du bland annat använda när du söker jobb eller om du vill söka till högre utbildning i Sverige.

Bedömning av utländsk utbildninglänk till annan webbplats

Här kan du beställa betyg

Du kan begära ett samlat betygsdokument eller urval ur betygskatalog, som är sammanställningar över de kurser som du har läst på Komvux i Sundbyberg.

Betygsdokumentet skickas till din folkbokföringsadress per post.

Hantering av personuppgifter

Social- och arbetsmarknadsförvaltningen samlar in personuppgifter via formuläret för att kunna administrera och skicka betyg. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss som arbetar i Sundbybergs stad. Vi sparar dina uppgifter tills dess att betygen har skickats, sedan raderar vi de uppgifter du lämnat i formuläret.

Så hanterar vi dina personuppgifter

Vad vill du beställa? * (obligatorisk)
Vad vill du beställa?Hur vill du ha dina betyg?
Hur vill du ha dina betyg?

Senast uppdaterad 18 september 2020