Betyg i vuxenutbildning

På vuxenutbildningen kan du läsa till ett slutbetyg eller gymnasieexamen. Du kan också få betyg i enskilda kurser.

Här kan du beställa betyg

Du kan begära ett samlat betygsdokument eller urval ur betygskatalog, som är sammanställningar över de kurser som du har läst på Komvux i Sundbyberg.

Betygsdokumentet skickas till din folkbokföringsadress per post.

Du kan också välja att hämta betygsdokumentet själv under receptionens öppettider.

Beställ betyg här Länk till annan webbplats.

Du ansöker själv om att få betyg i kurser som du har läst. Det gör du via formuläret längst ner på sidan. Om du vill läsa in en gymnasieexamen eller få ett slutbetyg ska du först kontakta en studievägledare. Då får du en individuell studieplan som innehåller de kurser du behöver för att kunna ansöka om examen eller slutbetyg.

Boka tid hos våra studievägledare Länk till annan webbplats.

Examen och slutbetyg

För att uppfylla grundläggande behörighet till högskolan och universitet behöver du ha en gymnasieexamen eller slutbetyg (tidigare avgångsbetyg).

Komplettering examen/betyg

Sista kompletteringsdag för examen/betyg till högskolan är 21 juni för utbildningar som startar hösten 2022. Tänk på att vuxenutbildningen har viss handläggningstid. Kontakta oss om du har frågor om dina betyg. Mer information finns på Viktiga datum (antagning.se) Länk till annan webbplats.

Gymnasieexamen

En gymnasieexamen ska innehålla 2400 poäng. Idrott och hälsa eller estetisk verksamhet får inte räknas in bland poängen. Det finns två typer av gymnasieexamen: yrkesexamen och högskoleförberedande examen.

Högskoleförberedande utbildning

Yrkesutbildning

Slutbetyg

Om du börjat studera på vuxenutbildningen innan den 1 juli 2012 kommer du att läsa mot ett slutbetyg istället för en gymnasieexamen. Du kan läsa mot slutbetyg i det gamla systemet fram till 1 juli 2025. Därefter måste du läsa mot en gymnasieexamen.

Ett slutbetyg ska innehålla 2350 poäng och måste innehålla alla kärnämnen. Idrott och hälsa eller estetisk verksamhet får inte räknas in bland poängen.

Kontakta alltid våra studievägledare om du vill läsa mot ett slutbetyg. Då får du en individuell studieplan med de kurser du behöver.

Möjligheten att utfärda slutbetyg förlängs till 1 juli 2025

För att underlätta för de elever som drabbas av nedstängningen av komvux (den kommunala vuxenutbildningen) under den rådande coronakrisen har regeringen beslutat om en ändring som innebär att slutbetyg från komvux på gymnasial nivå får utfärdas fram till och med den 1 juli 2025.

Läs mer om förlängningen på regeringen.se Länk till annan webbplats.

Utländsk utbildning

Om du har en utländsk gymnasieutbildning, universitetsutbildning eller eftergymnasial yrkesutbildning kan Universitets- och Högskolerådet (UHR) bedöma om din utbildning motsvarar en svensk utbildning. En sådan bedömning kan du bland annat använda när du söker jobb eller om du vill söka till högre utbildning i Sverige.

Bedömning av utländsk utbildning Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 23 juni 2022