Examen och slutbetyg

För att uppfylla grundläggande behörighet till högskolan och universitet behöver du ha en gymnasieexamen eller slutbetyg (tidigare avgångsbetyg).

Komplettering examen/betyg

Tänk på att vi har en handläggningstid på 2 veckor för att utfärda examen och slutbetyg.

Se alltid sista kompletteringsdag till högskolan så att du är ute i god tid. Mer information finns på Viktiga datum (antagning.se) Länk till annan webbplats.

Gymnasieexamen

För att uppfylla grundläggande behörighet till högskolan och universitet behöver du ha en gymnasieexamen eller ett slutbetyg (tidigare avgångsbetyg). Det är olika regler för vad som är grundläggande behörighet för slutbetyg och gymnasieexamen.

En gymnasieexamen är antingen en

  • yrkesexamen, eller en
  • högskoleförberedande examen.

Har du läst på gymnasienivå tidigare, men inte fått en gymnasieexamen, kan du komplettera de kurser du redan läst med nya kurser. På så sätt kan du sätta ihop en examen.

Du som inte har läst på gymnasiet har självklart också möjlighet att läsa till en gymnasieexamen.

En gymnasieexamen ska innehålla 2400 poäng. Idrott och hälsa eller estetisk verksamhet får inte räknas in bland poängen.

Du kan använda dina poäng från fristående kurser, yrkesutbildning, lärlingsutbildning och validering/prövning.

När du har läst klart alla kurser för att kunna ta ut en gymnasieexamen eller ett slutbetyg från komvux, ska du kontakta en studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i den kommun där du studerade senast, eller en studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i din hemkommun.

Innan du kontaktar en studie- och yrkesvägledare är det bra om du har samtliga betyg från tidigare studier på gymnasienivå tillgängliga. Tänk på att det alltid är du som ansvarar för att begära ut din gymnasieexamen!

Gymnasiekurser som inte går att använda

Vissa kurser från det nuvarande gymnasiesystemet kan inte användas i examen från komvux. Den vanligaste kursen som ofta leder till missförstånd är Idrott och hälsa 1 som är obligatorisk inom gymnasieskolan men som inte får erbjudas inom komvux.

Eftersom den inte får erbjudas inom komvux får den inte heller vara med i en examen från komvux. Därmed är poängkravet totalt 2400 poäng, istället för 2500 som på gymnasiet.

Slutbetyg från kommunal vuxenutbildning

Regeringen har beslutat att förlänga möjligheten att få slutbetyg från kommunal vuxenutbildning fram till den 1 juli 2025.

För att kunna ta ut ett slutbetyg måste du ha minst ett betyg med den gamla betygsskalan (MVG, VG, G eller IG). På sidan nedan kan du kan du se nya och gamla kursbeteckningar och poäng.

Motsvarandelistan - Skolverket Länk till annan webbplats.

Läs mer om förlängningen på regeringen.se Länk till annan webbplats.

Ett slutbetyg ska innehålla 2350 poäng och måste innehålla alla kärnämnen. Idrott och hälsa eller estetisk verksamhet får inte räknas in bland poängen.

Kontakta alltid våra studievägledare om du vill läsa mot ett slutbetyg. Då får du en individuell studieplan med de kurser du behöver.

Här finns mer information om slutbetyg och examen

Examen och slutbetyg inom komvux på gymnasial nivå - Skolverket Länk till annan webbplats.

Ansök om bedömning- utländsk utbildning

Om du har en utländsk gymnasieutbildning, universitetsutbildning eller eftergymnasial yrkesutbildning kan Universitets- och Högskolerådet (UHR) bedöma om din utbildning motsvarar en svensk utbildning. En sådan bedömning kan du bland annat använda när du söker jobb eller om du vill söka till högre utbildning i Sverige.

Bedömning av utländsk utbildning Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 5 december 2022