Personbil

Fordons- och transportprogrammet med inriktning personbil är för dig som är intresserad av teknik, bilar, maskiner och motorer, och som tycker om att använda både huvud och händer för att lösa problem. Den snabba tekniska utvecklingen har gjort bilmekanikerjobbet allt mer krävande. Idag är efterfrågan på kompetent arbetskraft inom motorbranschen mycket stor och möjligheten till att få jobb direkt efter din utbildning är bra.

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Du får lära dig att se och förstå allt om hur mekanik och elektronik får ett fordon att fungera. Bilar och maskiner av olika slag blir en del av din vardag och mycket av ditt arbete sker på verkstadsgolvet, där teori varvas med praktik och läraren är din arbetsledare.

Utbildningen leder till yrkesexamen med möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under din gymnasietid.  

Utbildning nära branschen

Du kommer att arbeta i vår välutrustade verkstad tillsammans med lärare med hög kompetens inom yrkesområdet.

För att säkerställa ett ständigt aktuellt innehåll i kurserna har vi ett nära samarbete med branschen. Vi gör studiebesök och besöker utställningar, och under dina tre år har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Stor efterfrågan på biltekniker

Du har stor chans att få  jobb efter utbildningen. I detta filmklipp från svt.se får du träffa ungdomar som fått jobb, inte sällan på praktikplatsen de haft på gymnasiet. I filmen syns Matias, som går hos oss nu och Andres, som gick ut 2006.

Elevpaket

Du kan köpa en verktygslåda från S:t Martins gymnasium, ett så kallat elevpaket, till ett mycket bra pris. Elevpaketet innehåller det material som du arbetar med under de tre åren hos oss samt vid hemuppgifter och din praktik. Om du väljer att inte köpa ett elevpaket får du låna verktyg från skolan för respektive moment i din utbildning.

Senast uppdaterad 11 november 2019