Finsnickeri

Från och med förra årets gymnasieantagning, läsåret 2019/2020, kan elever inte längre välja till inriktningarna Måleri, Snickeri och Textil.
Det finns fortfarande enstaka platser till årskurs 3 på Textil design.

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Du får kännedom om både modern och traditionell hantverksteknik, CAD (ritteknik), CNC (datafräsning) och kalkylering. I ditt arbete får du lära dig att självständigt planera och utföra ditt arbete med att till exempel formge och konstruera möbler.

Utbildningen leder till yrkesexamen med möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under din gymnasietid.  

Utbildning nära branschen

Du kommer att arbeta i ljusa, fräscha och välutrustade lokaler tillsammans med lärare som har hög kompetens inom yrkesområdet. Vi är ett av Stockholms modernaste snickerigymnasium med en CNC-maskin. Du kommer att ha ett samarbete med branschen. Vi gör studiebesök och besöker utställningar, och under dina tre år har du minst 16 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Film från vår verkstad

Här kan du se en film från vår välutrustade verkstad. Filmen är gjord av Joakim, en tidigare elev på S:t Martins gymnasium.

Elevröst

Andreas, som nu går i årskurs två, säger att han alltid har varit intresserad av att få skapa någonting med händerna och bygga och konstruera efter eget huvud.
- Fördelen med skolan är att den är liten och då blir man sedd som elev på ett annat sätt än om man skulle gå i en stor skola. Trivselfaktor ökar när det är lite mindre.
Jag tror på att det finns en framtid inom finsnickeri i Sverige, eftersom folk har börjat upptäcka kvalitet och möbler och inredningar med ett eget uttryck, någonting som sticker ut och inte är en dussinvara.

Vad kan man göra efter utbildningen?

Kalle Kemppainen och Jonas Fernaeus är två gamla elever, som idag driver ett Möbel- och inredningssnickeri i Upplands Väsby tillsammans med en kollega. De har fyra anställda varav två har gått på S:t Martins gymnasium. - Vi lärde känna varandra på S:t Martins gymnasium och sedan dess har vi jobbat ihop. Efter gymnasiet utbildade vi oss på Carl Malmstens möbelsnickarutbildning under tre år. Efter utbildningen började vi jobba på samma snickeri och 2008 startade vi ett eget snickeri, KFK snickeri AB.  Vi har ett kreativt och omväxlande arbete med många spännande möten med olika designers, arkitekter, inredningsarkitekter, formgivare och konstruktörer. Det är hela tiden nya utmaningar med olika material och konstruktioner som ska fungera ihop med formgivarnas önskemål. Även om vårat arbete är ett hantverksyrke så krävs det kunskap i data och CAD. Duktiga hantverkare har en framtid och kommer alltid att efterfrågas.

Två elever som studerat hos oss

Elevpaket

Du kan köpa en verktygslåda från S:t Martins gymnasium, ett så kallat elevpaket, till ett mycket bra pris. Elevpaketet innehåller det material som du arbetar med under de tre åren hos oss samt vid hemuppgifter och din praktik. Om du väljer att inte köpa ett elevpaket får du låna verktyg från skolan för respektive moment i din utbildning.

Senast uppdaterad 10 juni 2020