Förskolans riktlinjer

Förändringar och uppdateringar i riktlinjerna för förskola gäller bland annat vistelsetiden för barn till föräldralediga och arbetssökande.

Vistelsetid vid föräldraledighet

I Sundbybergs stad har barn som får ett yngre syskon och som redan har en placering på en av stadens förskolor rätt till oförändrad vistelsetid under den första månaden efter syskonets födelse. Därefter reduceras den maximala vistelsetiden till 30 timmar per vecka. Dessa timmar ska förläggas så att barnets utveckling och lärande stimuleras. Rektor ansvarar för att barnets vistelsetid förläggs i samråd med vårdnadshavarna.

  • Heltidstaxa gäller om man väljer 30h/veckan.
  • Deltidstaxa för vistelsetid upp till 15h/veckan. (Om du önskar deltid så behöver barnets schema registreras i e-tjänsten för att få deltidstaxa.)

Vistelsetid för arbetslösa/arbetssökande

Enligt skollagen har barn till vårdnadshavare som är arbetslösa rätt till totalt 15 timmar förskola i veckan. Är barnet i åldern för allmän förskola är förskolan avgiftsfri under skolans läsår. Är barnet yngre utgår en reducerad avgift baserad på hushållets gemensamma inkomst.

I Sundbyberg har arbetssökande rätt att ha sina barn upp till 40 timmar i veckan på förskolan. Dessa timmar ska förläggas mellan 08.00 och 16.00. Rektor ansvarar för att barnets vistelsetid förläggs i samråd med vårdnadshavarna. Om barnet går mer än 15h/veckan utgår heltidstaxa.

Riktlinjer Sundbybergs stad 2023 Pdf, 785 kB.

Ansökan om utökad vistelsetid Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa mer om riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid
Riktlinjer heldygnsomsorgen Ugglan Pdf, 75.4 kB.

Du är alltid välkommen att kontakta sektorn för lärande och bildning på bou@sundbyberg.se

Senast uppdaterad 20 januari 2023