Värmepump
Värmepumpar som tar upp värme från mark eller vatten måste anmälas till miljöenheten. Innan du installerar en värmepump bör du ta reda på vilken typ av anläggning som passar dig och ditt hus bäst.
Om du behöver hjälp kan du kontakta energirådgivningen för kostnadsfri och oberoende information.
Anmälan
Innan du borrar en energibrunn i Sundbyberg måste du göra en skriftlig anmälan till byggnads- och tillståndsnämnden. En anmälan ska innehålla uppgifter om
- fastighet
- fastighetsägare
- typ av anläggning
- tnstallatör
- borrhålets placering och eventuella gradning (vinkling).
En skalenlig situationsplan (i skala 1:400) med borrhålet inritat, ska bilfogas i anmälan. Du gör din anmälan via e-tjänst eller blankett. Din anmälan behandlas av miljöenheten inom några veckor.
Borrhålets placering
Innan du gräver
Fastighetsägaren har ansvar att borra på ett lämpligt ställe. Du måste se till att det inte finns ledningar i närheten av där du ska borra. Till hjälp du kan till exempel använda Ledningskollen. Skicka med bekräftelsen från Ledningskollen (eller annat underlag) med din anmälan .
Kolla innan du gräver – Ledningskollen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Håll avstånd
Marken runt borrhål kyls av med tiden. Därför får du inte placera borrhålet för nära till grannens energibrunn. Även om grannen inte har en energibrunn ska du borra med avstånd från tomtgränsen. Grannarna ska ha möjlighet att skaffa en energibrunn i framtiden om de vill.
Riktlinjer att tänka på när man ska borra för värmepump i Sundbyberg:
- 10 meter till tomtgräns.
- 20 meter mellan borrhål och befintliga energibrunnar.
Vinkla borrhållet
Istället för att borra rakt ner kan man vinkla borrhålet från lodlinjen, då hamnar den aktiva delen längre bort från grannens energibrunn. Du kan placera ditt borrhål närmare än 20 meter från grannens energibrunn, om du uppfyller vissa krav:
- På 40 procent av borrhålets djup under markytan ska avståndet till grannens borrhål vara minst 20 meter.
- Grannen är informerad om att hålet gradas så att avståndsvillkoren uppfylls (be grannen skriva på situationsplanen med borrhålet inritat).
- Borrhålet får inte till någon del hamna utanför tomtgränsen eller dess vertikala projektion.
Normbrunn -16
Energibrunnen ska utformas och anläggas enligt kriterierna i Normbrunn -16. Normbrunn -16 är ett dokument framtaget av Sveriges Geologiska Undersökning (SGU). Brunnens utformning ska bland annat förhindra att förorenat ytvatten eller ytligt liggande grundvatten tränger ner i energibrunnen.
Certifierade borrföretag
Borrföretaget ska vara certifierat enligt Swedish Institute for Technical Approval in Construction (SITAC) certifieringssystem eller ha motsvarande kompetens.
Efter borrning
När borrningen är klar skriver borrföretaget ett så kallat brunns- och borrprotokoll. Detta dokument är borrfirman enligt lag skyldig att skicka in till Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), för registrering i det nationella brunnsarkivet. Protokollet skrivs i tre exemplar och du som kund ska få ett.
Förorenad mark
I norra och östra Ursvik har man på några platser upptäckt klorerade lösningsmedel i marken och grundvattnet. Det är en förorening som kan påverka människors hälsa. Därför måste man vara extra försiktig när man ska borra i sådana områden.
För att se till att inga föroreningar sprids under borrning måste man undersöka om det är en lämplig plats att borra på. Innan du bestämmer dig för att skicka in en anmälan för att borra på din fastighet, är du välkommen att kontakta miljöenheten. Miljöenheten kan då kontrollera om detta påverkar dig och vad du i så fall behöver göra.
Oljecisterner
Oljecisterner som tas ur bruk ska tömmas och rengöras. Det är viktigt att påfyllnadsskydd och avluftningsledning tas bort så att behållaren inte återfylls av misstag.
Meddela miljöenheten genom att skicka in ett skrotningsintyg om du tar en cistern ur bruk.
Kontakt
Miljöenheten
- E-post: mhs@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 66 00
Telefontider
- Måndagar 13.00–15.00
- Torsdagar 14.30–16.30
- Fredagar 09.00–11.00
Telefontiderna gäller inte på klämdagar eller vardag före röd dag.
Postadress
Sundbybergs stad
Miljöenheten
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg