Bild på parkerade bilar.

Motorfordonstrafik

Trafikplaneringen för motorfordonstrafik i Sundbybergs stad utgår från strategier i stadens mobilitetsprogram, stadens hastighetsplan och tekniska handbok. I kommunen genomförs regelbundna mätningar för att se hur trafikmängderna på olika gator utvecklas.

Bilpool

Vad är en bilpool?

Personbilar står parkerade ca 96 procent av tiden*. Framför allt i storstäderna skulle en effektivare användning av bilarna leda till fler lediga parkeringsplatser. Ett sätt att lösa det är genom bilpool.

Bilpool har funnits flera år med koncepten har varierat under åren. Idag finns det många olika bilpoolsaktörer på marknaden.

Bilpool kan passa dem som inte använder bilen dagligen eller om bilen körs mindre än 1000 mil per år. En poolbil passar också utmärkt som andrabil. Med bilpool bokar du bilen när du behöver den.

*Länk till informationen Länk till annan webbplats..

Fördelar med bilpool

Det finns flera fördelar med att gå med i en bilpool både ur ekonomisk synpunkt och miljösynpunkt. Priser, villkor och förmåner kan skilja mellan olika pooler så läs på innan du blir medlem.

Fritt från ansvar – du behöver inte fundera på däckbyten, service eller biltvätt.

Koll på priset – du betalar endast en fast månadsavgift och en rörlig avgift då du använder bilen. Kringkostnader som försäkring, underhåll och liknande ingår i medlemskapet.

Fri parkering – de flesta bilpooler har egna parkeringsplatser, dock inte alla.

Billigare – om du bara använder din bil ibland är bilpoolen en billigare lösning.

Behov – välj storlek på bil efter behov.

Så hittar du en bilpool

Genom att Googla "bilpool" får du upp flera alternativ med varierande priser och biltyper. Jämför bilpoolerna och deras priser samt se över hur mycket pengar du lägger på ditt bilkörande idag.

Om du väljer att gå med i en bilpool men planerar att göra en långkörning vid något tillfälle kan det vara värt att jämföra priset med en hyrbilsfirma.

Laddplats

Sundbybergs stads mål är att övergå till förnybar energi och vara fossilbränslefritt år 2020. Publika laddplatser för elfordon finns att hitta på www.uppladdning.nu. Länk till annan webbplats.

Laddplats kan även ordnas på privat mark. Genom Energi- och klimatrådgivningen Länk till annan webbplats. är det möjligt att få hjälp med det. På deras webbplats finns enkla guider och informationsmaterial som stöd för om du eller din bostadsrättsförening är intresserad av att ordna laddplatser.

Tanka med förnybara bränslen

Vid stadshuset finns laddstolpar för laddning av elbilar och laddhybrider.

I Sundbyberg med omnejd finns möjlighet att tanka biogas och etanol på flera bensinstationer.

Parkering

Mer information om parkeringsavgifter, boendeparkering och var du kan parkera bil och motorcykel finns här.

Senast uppdaterad 21 september 2022