Testa elcykel i två veckor

Är du en person som ofta använder bilen och har max fem kilometer till jobbet, affären och till fritidsaktiviteter? Under några veckor på våren och hösten kan du få låna en elcykel och prova hur vardagspusslet skulle fungera utan bil.

Årets kampanj är över. Välkommen att ansöka om att testa elcykel till våren igen!

Varför lånar kommunen ut cyklar?

För andra året lånar Sundbybergs stad ut elcyklar. Fler än hälften av tidigare testcyklister som svarat på utvärderingen uppger att de kommer att köpa en egen elcykel efter utlåningen. Elcykelutlåningen är ett led i att nå målen med att 20 procent av alla vardagsresor ska göras med cykel. Idag ligger den siffran på 12 procent i Sundbyberg.

Förhoppningen från vår sida är även att testcyklisterna ska fungera som cykelambassadörer och bidra till att fler får upp ögonen för elcykeln som ett alternativ till bilen.

Fakta om elcyklar

En elcykel är en cykel med en elektrisk hjälpmotor. Du trampar på som vanligt, och kan själv reglera hur mycket stöd av elmotorn du vill ha. Du har tre stödnivåer att välja på.

Elcykeln ger dig motion, du kan parkera gratis, utsläppen är lika med noll, den är billig i drift, du fastnar inte i bilköer och du kan bära den i trappor. En stor fördel med elcykeln är att du cyklar lika lätt i uppförsbacke som i nedförsbacke. Tack vare detta kan elcykeln i många fall ersätta bilen, till glädje för både plånboken och miljön.

Om du inte vill använda eldriften eller om batteriet inte är laddat, går det bra att cykla ändå. Det finns åtta växlar på cykeln, som du kan använda. Våra elcyklar har endast handbroms. Att ladda elcykeln tar 4–10 timmar beroende på batterityp. En elcykel väger några kilo mer än en vanlig cykel och den är lite mer stöldbegärlig.

Senast uppdaterad 29 september 2020