Skiss över området och vad som ska göras.

Klicka på bilden för att göra den större.

Rissne ängar - upprustning

I september 2022 startade den långsiktiga förädlingen av Rissne ängar.

En ny belyst pulkabacke finns på plats inför höst/vinter 23, toaletthuset invid barnbadet har fått sig ett lyft och i höst flyttar Rissneräven in i Lingonskogen bakom barnbadet.

Vid Duvboskolans paviljong kommer ett klätternät och en hammock att uppföras efter dialog med skolans elever. Arbetet inleds i oktober och ska vara klart under hösten 2023.

Resultatet av att låta 4-åringar vara med och bestämma

Det är svensk lag att barn ska få påverka beslut som rör dem. Men det finns inte alltid tid eller resurser att skapa utformningar eller miljöer i staden som inte redan är förutbestämda av vuxna. Barns påverkansmöjligheter sträcker sig ibland inte längre än att välja färg eller måla med färg själva. Projektet Rissne Räv hade som ambition att involvera fler i designen av lekmiljöer och planerade för utrymme att hantera barns egna tankar och uppfattningar om sin närmiljö. Resultatet är att både val av platsen som rustas upp och själva utformningen har utgått från förskolan Pluto och förskolan Neptunus 4-åringars lek och önskemål och efter två år är det nu dags att inviga träskulpturerna.

Under projektets gång var återkoppling och uppföljning med barnen avgörande för insikter om hur beslut om skulpturerna fattas. Metoden att säkerställa barnrättsperspektiv i utformningen av staden utifrån vems behov som synliggörs, vem som bjuds in att delta och hur resurser fördelas har genomsyrat hela projektet från starten 2021.

Tidslinje Rissne Räv i Rissne Ängar

  • 2021 Start projekt upprustning Rissne Ängar
  • 2021 höst Genskjutsintervjuer (64 st) på plats för att ta reda på behov av de (vuxna) som besöker Rissne Ängar. Resulterade bland annat i fler bänkar eftersom intervjuerna visade på att det fanns ett stort behov av fler sittplatser av många olika målgrupper – barn, föräldralediga, vuxna, och gamla.
  • 2022 vinter/vår Rissne Räv görs till ett eget delprojekt. Komplettering med fokusgrupper (2 förskolor, ca 20 barn totalt) för barn vinter/vår 2022. Resulterade bland annat i att platsen för skulpturerna flyttades, att skulpturerna utformades efter barnens användning av den nya platsen samt barnens lek och fantasier om rävar
  • 2022 vår/sommar Medskick inför skiss och återkoppling med fokusgrupper
  • 2022 höst – 2023 höst Projektet Rissne Räven pausat
  • 2023 höst Rissne Räv återupptas
  • 2023 höst Planering upplägg invigning och återkoppling förskolelärare hösten 2023
  • 2023 höst/vinter Invigning med barnperspektiv november 2023
  • 2023 vinter Slutrapport planerad

Lärdomarna presenterades på en internationell konferens

Projektet Rissne Räv och metoden i stadsplanering att involvera barn i utformningen av allmänna platser presenterades på en internationell konferens av ett EU-finansierat forskning- och utvecklingsprojektet om kartläggning av tillgängligheten till allmänna urbana resurser. EU-projektet var ett samarbete mellan London, Berlin och Stockholm med universiteten University of Kent, Freie Universität Berlin och KTH Arkitektur tillsammans med flera andra aktörer, däribland Sundbybergs stad och Marabouparken.

Senast uppdaterad 14 mars 2024