Man med en hund i koppel

Husdjur

Att ha sällskapsdjur i tätbebyggda områden kräver hänsyn. Som djurägare ansvarar du för att djuret mår bra, och att det inte orsakar besvär för andra människor.

Djurskydd

Länsstyrelsen kontrollerar djurskyddet, vänd dig dit om du misstänker att ett sällskapsdjur i din närhet far illa och inte sköts som det ska. Om du upptäcker lösspringande eller skadade/döda sällskapsdjur kontaktar du polisen.

Kommunens ansvar

Kommunen ansvarar för att ge tillstånd till att hålla vissa djur inom tätbebyggt område. Om du blir störd av ett sällskapsdjur ska du kontakta djurets ägare, om problemen kvarstår kan du kontakta länsstyrelsen eller polisen.

Särskilda regler för hund och katt

  • Hundar ska hållas kopplade på offentliga platser samt på Sundbybergs idrottsplats, i Ursviks motionsspår samt i området kring Ekbacken.
  • Tikar ska under löptid hållas kopplade inom hela kommunen, dock inte inom inhägnade områden.
  • När en hund eller katt inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.
  • Hundar får inte vistas på Sundbybergs begravningsplats.
  • Föroreningar från hunden ska plockas upp.

Enligt jaktlagen ska hundar under tiden 1 mars–20 augusti hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Även under övrig tid ska hunden hållas under tillsyn och hindras från att driva och förfölja vilt. Hundägare har ett strikt ägaransvar över sin hund, vilket innebär att ägaren alltid är ansvarig oavsett vad hunden gör.

Läs mer om hundrastgårdar i Sundbyberg.

Senast uppdaterad 9 december 2020