Bildäck

Däck

Vilka däck du väljer påverkar såväl bilens bränsleförbrukning, din säkerhet och vår miljö och hälsa.

Körsättet är det som har störst betydelse för trafiksäkerheten, såväl sommar som vinter, det vill säga att hålla rätt hastighet och att hålla avstånd till bilen framför.

Smalare däck ger vanligtvis lägre bränsleförbrukning än bredare. Välpumpade och därmed lättrullade däck medför lägre bränsleförbrukning. Med rätt tryck i däcken håller de dessutom längre.

Välj rätt vinterdäck

Dubbade och dubbfria däck har olika egenskaper och olika påverkan på miljön.

Slitage från däck, vägbana, sand och bromsar ger upphov till förhöjda partikelhalter i luften längs med gator och vägar. Dubbdäcken är det enskilt största problemet, särskilt under vårvintern på hårt trafikerade gator i tätorter. Partiklarna kan ge upphov till hälsoproblem, särskilt för dem som har luftrörsbesvär samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Dubbdäck ger bra väggrepp på is, men inte i lös snö eller på fuktigt underlag.

Dubbfria däck bullrar mindre än dubbdäck och river inte alls loss så mycket partiklar som dubbdäck. Dubbfria däck medför också vanligtvis lägre bränsleförbrukning än dubbdäck.

Antisladdsystem minskar risken för sladdolyckor på is och snö. Nästan alla bilar tillverkade efter 2008 är utrustade med antisladdsystem. Har du en sådan bil är dubbfria nordiska vinterdäck att föredra. Har du en äldre bil som saknar antisladdsystem bör du, enligt Trafikverket, köra med dubbade vinterdäck om du kör på vinterväglag större delen av vintersäsongen.

Innan du väljer vinterdäck är det därför bra ifall du funderar på vilken bil du har och vilka vägförhållanden som brukar råda där du kör bil.

Krav på vinterdäck vid vinterväglag

Från och med 1 december till och med 31 mars ställer vi i Sverige särskilda krav på typ av däck vid vinterväglag. Kraven gäller både lätta och tunga fordon liksom svensk- och utlandsregistrerade fordon.

Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.

Mer information finns hos Trafikverket och Transportstyrelsen, se länkar i Relaterat innehåll.

Senast uppdaterad 9 december 2020