Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Barnens röster i det brottsförebyggande arbetet

Kommun och politikSundbybergs stad

Publicerad:

Två vuxna och tre barn går längst en grusväg i en skog. 

Sundbybergs stad har under hösten påbörjat ett nytt arbetssätt för att lyfta fram barnens perspektiv i det brottsförebyggande arbetet. I arbetet, som sker tillsammans med socialpedagoger och elever från årskurs 1–6 på Kymlingeskolan i Ursvik, får barnen själva uttrycka sina tankar och ge förslag på åtgärder för att öka tryggheten och förbättra det brottsförebyggande arbetet i sitt närområde.

Arbetet inleddes med en workshop med fokus på brottsprevention utifrån olika aspekter, där barnen tillsammans med vuxna samtalade om teman som vänskap, trygghet och otrygghet samt hur de upplever sitt närområde. De diskuterade också olika sätt att uttrycka sina åsikter och varför det är viktigt att alla generationer får möjlighet att dela sitt perspektiv.

– Alldeles för ofta talar vi tyvärr bara om barnen i stället för med barnen. Vi behöver bli bättre på att låta barnen göra sina röster hörda och få bidra med sina perspektiv, säger Maria Hedqvist, hållbarhetsstrateg i Sundbybergs stad.

I nästa steg var fokuset en trygghetsvandring där barnen, indelade i små grupper, promenerade genom olika delar av Ursvik tillsammans med hållbarhetsstrateg och socialpedagoger. Under vandringen fick barnen själva styra rutten och reflektera över platser som de upplevde som mindre trygga, samt fundera på orsakerna till detta. De diskuterade även möjliga åtgärder för att göra platserna mer inbjudande och trygga att vistas på.

Tre barn, två pojkar och en flicka, tittar in i kameran. Pojkarna har armarna i kors och ler. De står framför ett fönster. 

Eleverna Tiam, Filip och Linn tyckte att vandringen var både spännande och lärorik. De hade många idéer kring hur området kan göras tryggare för barn, bland annat genom bättre belysning på mörka platser.

– Det är viktigt att vi barn får säga vad vi tycker och att det inte bara är vuxna som får bestämma allt, säger Tiam.

Nu ska barnens synpunkter och förslag sammanställas. Därefter kommer politiker, tjänstemän från staden, fastighetsägare och representanter från polisen att bjudas in till en diskussionspanel där barnen får presentera sina tankar och idéer.

– Detta ger barnen en chans att prata direkt med beslutsfattarna. Samtidigt får de vuxna en värdefull inblick i trygghetsfrågor och brottsförebyggande arbete från barnens perspektiv, säger Maria Hedqvist.

Arbetssättet har utvecklats i nära samarbete mellan en av stadens hållbarhetsstrateger, socialpedagoger och elever från Kymlingeskolan i Ursvik. Förhoppningen är att arbetssättet nu kommer spridas vidare och bli ett årligt återkommande inslag i Sundbybergs stads brottsförebyggande arbete.

Bilder från workshopen och trygghetsvandringen

En stor grupp med barn och fyra vuxna tittar in i kameran. Några barn sitter längst fram och resten av barnen samt de vuxna står bakom. De vuxna har röda jackor med Sundbybergs stads logga på. 
Senast uppdaterad: 19 december 2024