En anhörig är en familjemedlem eller släkting som hjälper någon annan. Det kan också vara en granne eller vän som tar på sig rollen som anhörig. Den som får hjälp, vård eller stöd kallas för närstående.
För tio år sedan drabbades Evas make av en stroke, och livet som de delat sedan 70-talet förändrades plötsligt. Några år senare fick han även en demensdiagnos. Hela familjen, inklusive barnen, har varit engagerade i att ge honom det stöd han behöver trots de stora livsförändringarna.
– Under alla dessa år har vi aldrig sett honom som sjuk, utan som någon med skador efter det han har varit med om. Det blev en kamp för att hans liv, och vårt skulle påverkas så lite som möjligt, säger Eva.
Stödet från staden
Eva berättar att stödet från staden varit avgörande för att klara vardagen. Genom insatser som personligt anpassad hemtjänst (HAFFA) och en nära kontakt med demensspecialist och seniorlots kunde hon fortsätta arbeta och få stöd som anhörig, samtidigt som hennes make fick den omsorg han behövde.
– Haffa-teamet var helt fantastiskt. De som hjälpte min man förstod verkligen hans behov. Vi fick hjälp varje dag från tidig morgon till kväll, vilket gjorde det möjligt för mig att orka både på jobbet och hemma,” säger Eva.
I Eva och hennes familjs fall var stödet inte bara praktiskt utan också emotionellt. När hennes make till slut behövde flytta till ett boende, beskriver hon hur det var en av de svåraste besluten i hennes liv.
– Jag visste att det var nödvändigt för honom att flytta, men hur skulle jag berätta det för honom? Det var svårt att hitta ett sätt att berätta det för honom, säger Eva.
Men flytten gav också oväntade positiva effekter. Idag kan Eva och hennes make umgås på ett sätt som inte var möjligt tidigare.
– Det är nu vi har fått tid att verkligen prata och njuta av varandras sällskap. Vår relation har förändrats helt. Tidigare handlade allt om vård, men nu kan vi fokusera på det fina i vår relation, säger hon.
En del av den nationella anhörigstrategin
Sundbybergs stad arbetar aktivt för att stödja anhöriga i linje med den nationella anhörigstrategin. Genom samordnade och individanpassade insatser strävar staden efter att förbättra anhörigas situation, stärka deras rättigheter och skapa en mer hållbar vardag.
Stöd eller stödjande insatser handlar om olika typer av hjälp, antingen för enskilda personer eller grupper, som ska göra vardagen lättare för anhöriga – både fysiskt, psykiskt och socialt. Stödet kan vara direkt, som samtal eller stödgrupper för anhöriga, eller indirekt, där hjälpen går till den närstående som behöver vård eller omsorg, vilket också kan underlätta för de anhöriga.
Vårdar du en närstående, oavsett om det handlar om en partner, förälder eller vän som behöver extra stöd? Kontakta Sundbybergs stads anhörigstöd eller läs mer på vår webbplats.