Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Inkludering i fokus – unikt samarbete mellan staden och funktionsrättsorganisationer

Kommun och politikSundbybergs stad

Publicerad:

Två män står och samtalar i en ljus möteslokal. Till vänster en äldre man med vitt hår, klädd i en mörk kostym och polotröja. Till höger en man med glasögon, skägg och en mörk kostym. Båda ser glada ut och mötet verkar vara vänskapligt.

Sundbybergs stad har undertecknat en unik överenskommelse, kallat "Handslaget", med lokala organisationer som representerar personer med funktionsnedsättning.

Samarbetet, som sträcker sig över perioden 2025–2028, har som ambition att stärka inkluderingen och jämlikheten för personer med funktionsnedsättning i Sundbyberg. Det förnyade handslaget bygger vidare på flera års dialog och samarbete mellan Sundbybergs stad och funktionsrättsorganisationerna.

– Handslaget gör att det blir en ökad förståelse och förbättrade livsvillkor för människor med funktionsnedsättning i alla delar i staden, säger Yvonne Björkman (DHR), Representant för DHR – Delaktighet Handlingskraft och Rörelsefrihet Sundbybergsavdelningen.

– Handslaget är dessutom ett jättebra verktyg för våra tjänstepersoner i arbetet med funktionsrätt och social hållbarhet, säger Veronica Kallander (V), Funktionsrättsrådets ordförande i Sundbyberg.

Genom överenskommelsen vill Sundbybergs stad skapa bättre förutsättningar för alla invånare att leva självständigt och delta fullt ut i samhället. Detta sker genom att hitta nya sätt att samarbeta och byta erfarenheter och kunskap med varandra.

– Vi är stolta över detta handslag som markerar ett viktigt steg framåt för en mer inkluderande stad där alla invånare, oavsett förutsättningar, kan känna sig delaktiga och värdefulla, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

Sex centrala utvecklingsområden

Handslaget fokuserar på sex centrala utvecklingsområden.

  1. Ökad kunskap om tillgänglighet och bemötande – förbättra medarbetarnas kompetens inom tillgänglighet och bemötande.
  2. Rätten till ett självständigt liv – säkerställa stöd för att möjliggöra delaktighet och självständighet.
  3. Arbete, sysselsättning och ekonomisk trygghet – underlätta vägen till arbete och sysselsättning för personer med funktionsnedsättning.
  4. Information och kommunikation – förbättra tillgängligheten i stadens information och kommunikation.
  5. Den fysiska planeringen – skapa tillgängliga och säkra miljöer i stadens fysiska infrastruktur.
  6. En utvecklande fritid – främja tillgången till kultur- och fritidsaktiviteter för alla invånare.

Funktionsrättsorganisationerna staden undertecknar handslaget med är Delaktighet Handlingskraft och Rörelsefrihet (DHR) Sundbybergsavdelningen, Synskadades Riksförbund (SRF) Solna-Sundbyberg, Riksförbundet HjärtLung Solna Sundbyberg och Hörselskadades Riksförbund (HRF) Solna - Sundbyberg - Ekerö.

Bildspel från signeringen

Senast uppdaterad: 6 december 2024