Deras uppdrag är att skapa en tryggare vardag för seniorer genom att arbeta förebyggande, motverka oro och bryta ofrivillig ensamhet.
– Vi gör en mängd olika saker. Varje år skickar vi ut information, ringer och besöker seniorer, och vi samarbetar med bland annat biståndshandläggare, stadens Träffpunkter, vårdcentraler och sjukhus. Annika fokuserar mer på stöd till anhöriga, medan jag arbetar med samtalsgrupper på några äldreboenden, säger Per.
Ett lyssnande stöd
De vanligaste frågorna Per och Annika möter handlar om oro inför framtiden. Många undrar hur de ska klara sig den dag de inte längre kan sköta allt själva.
– Det är många som känner sig ensamma och behöver någon som lyssnar och hjälper dem att se sina egna resurser och sin egen styrka och drivkraft. Vi finns, lyssnar och stöttar så de orkar fortsätta framåt, säger Annika.
Minnesvärda möten
För både Per och Annika är mötet med den enskilda människan kärnan i deras arbete. Annika minns ett särskilt hembesök:
– Jag var den första som satt i personens soffa på sex år och pratade om livet. Vi pratade om allt möjligt – både livets svårigheter och glädjeämnen. Efter ett tag lyckades jag få med personen till Träffpunkten, där personen började gå ibland och delta i aktiviteter. Att bryta ensamhet tar tid, men det går, och vi är där hela vägen, säger Annika.
– Ofrivillig ensamhet är en stor utmaning för äldres hälsa. Tillsammans med vår andra öppna och förebyggande verksamhet är seniorlotsarna därför ett av stadens viktigaste verktyg för en inkluderande och förebyggande äldreomsorg. De är med sin kunskap och sitt engagemang en självklar del i att våra äldre ska känna trygghet och gemenskap i vår stad, säger Towe Bengtsson (V), ordförande i äldrenämnden.
Seniorlots, tidigare äldrelots, är en tjänst för dig som behöver stöd, råd eller vägledning. Tjänsten är till för dig som bor i Sundbyberg och är 66 år eller äldre eller är anhörig. Läs mer om Seniorlotsarna på vår webbplats.
Seniorlots