Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Nya Fornbyvägens firades

Bygga, bo och miljöSundbybergs stad

Publicerad:

Den 14 november invigdes den nya gatumiljön och lekplatsen på Fornbyvägen. Projektets fokus har varit att jobba med hållbara och lokala material genom att återbruka material från närmiljön. Ambitionen har också varit att genomföra projektet i dialog med de närboende.

Fornbyvägens lekplats har varit i behov av upprustning och har nu genomgått en omfattande renovering med fokus på hållbarhet och på att bevara platsens ekologiska värden.

Lekplatsen är en viktig del av stadens satsning på att skapa trygga och naturnära mötesplatser. Den nya gångpassagen som binder samman lekplatsen med parken vid Brotorpsdammen gör området mer tillgängligt och säkert. Gångvägarna har förbättrats, och nya sittplatser har placerats nära lekområdena för att skapa en trivsam miljö.

Fokus på medborgardialog

Under projektet har barn och föräldrar i området involverats. Under planeringen bjöds närliggande förskolor in till att påverka utformningen av lekplatsen. Genom teckningar och dialoger med barnen kunde deras önskemål få genomslag.

– Att involvera barnen i utformningen av lekplatsen har varit avgörande för att skapa en plats där de känner sig hemma. Det här arbetssättet gör inte bara platsen bättre – det stärker också barnens känsla av ägandeskap och trygghet, säger Martin Solberg (MP), ordförande i stadsmiljö- och trafiknämnden.

Ny gångpassage för ökad trygghet

Den nya gångpassagen över Fornbyvägen gör det säkrare att ta sig till skolan och till olika fritidsaktiviteter. Med hinder och platsanpassade lösningar av lokalt återbrukat trä och andra naturmaterial har ambitionen varit att skapa en miljö som är både säker och estetiskt tilltalande.

Hållbart återbruk

Staden har lagt stor vikt vid att återanvända material från närområdet och andra projekt inom kommunen för att minska klimatpåverkan. Genom att återanvända naturmaterial från det närliggande området har staden minskat transportbehovet, avfall och koldioxidutsläpp. Exempel på hållbara åtgärder inom projektet:

  • Schaktmassor från platsen har använts som fyllnadsmaterial, vilket har minskat behovet av nya resurser.
  • Återbruk av natursten, kantsten, trappblock och smågatsten från rivningsarbeten och tidigare projekt.
  • Lokalt trävirke från närliggande naturreservat har bearbetats och använts i lekplatsens konstruktioner.
  • Befintliga lekredskap i gott skick har återanvänts och renoverats, vilket har skapat en variationsrik lekmiljö utan behov av nyinköp.
Senast uppdaterad: 18 november 2024