Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Nytt pilotprojekt för en tryggare gatumiljö i Sundbyberg

Bygga, bo och miljöSundbybergs stad

Publicerad:

Sundbybergs stad har startat ett pilotprojekt för att öka trafiksäkerheten och tryggheten i stadsmiljön. Genom att märka olovligt uppställda objekt utan tillstånd med dekaler vill staden både öka medvetenheten om gällande regler och underlätta för invånarna att rapportera oönskade föremål.

Projektet är en del av stadens arbete för en trygg och säker trafik- och gatumiljö och ett led i arbetet med att motverka ekonomisk brottslighet. Projektets syfte är att minska antalet olovligt uppställda objekt, som exempelvis klädinsamlingscontainrar, på stadens mark.

Särskilda dekaler sätts på objekt som saknar tillstånd, med målet att öka medvetenheten om gällande regler och förbättra efterlevnaden.

Dekalerna informerar om att objektet är uppställt utan tillstånd och behöver avlägsnas. Dekalerna har en QR-kod som leder direkt till stadens felanmälningssida, där invånare kan rapportera olovliga verksamheter och objekt. Målet är att märkningen ska försvåra verksamheter utan tillstånd.

Efter att projektet avslutats kommer det resultatet att utvärderas för att bedöma metodens effektivitet.

Bakgrund

Staden har inte rätt att själv ta bort olovliga objekt, förutom om de utgör en sanitär olägenhet eller en trafikfara. Enligt ordningslagen kan det annars betraktas som egenmäktigt förfarande. Endast polisen eller Kronofogden har befogenhet att avlägsna sådana objekt.

I första hand strävar vi efter att nå en överenskommelse med ägaren för att säkerställa att objektet avlägsnas frivilligt. Kontakttagande med ägaren sker för att informera om situationen och ge möjlighet till självmant borttagande. Om objektet inte avlägsnas inom rimlig tid efter att ägaren har underrättats, kan ärendet komma att polisanmälas för vidare hantering.

Staden polisanmäler olovliga objekt och kan, vid behov, begära handräckning av Kronofogden för att säkerställa att borttagningen sker på ett korrekt sätt.

Senast uppdaterad: 19 november 2024