Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Världsvattendagen 2024 – så skyddar vi vår gemensamma resurs

Bygga, bo och miljöSundbybergs stad

Publicerad:

Frågan kring hållbar användning av vatten är en utav världens ödesfrågor. Vi har samlat några enkla tips på hur du kan bidra till att vi gemensamt skyddar vår livsviktiga resurs – vatten.

Den 22 mars uppmärksammar Sundbybergs stad FN:s Världsvattendag vars syfte är att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. Årets tema är ”Water for Peace” och handlar om att synliggöra det förebyggande arbetet med att tillgång till vatten inte blir en källa till konflikter.

Sundbybergs stad medverkar i vattensamverkansgrupper tillsammans med våra grannkommuner. Vi genomför miljöövervakning, granskar så att projekt inte försämrar vattenkvalitén samt tar fram förslag på förbättringsåtgärder.

En stor del av de föroreningar som kommer ut till våra vatten kommer från intilliggande områden. Vatten som rinner ned i vägarnas dagvattenbrunnar rinner ofta orenat direkt ut i närmaste sjö. Här kan alla göra en insats:

  • Tvätta bilen på en biltvätt med oljeavskiljare och använd bara miljömärkta biltvättmedel. Om du tvättar bilen på asfalterad mark, och det förorenade tvättvattnet rinner ned i en dagvattenbrunn, förs det oftast helt orenat direkt ut i närmaste sjö.
  • Släng skräp i soptunnan och inte på gatan eller i naturen.
  • Undvik kemiska bekämpningsmedel i din trädgård. Det finns en rad miljövänliga alternativ.
  • Välj gräs, jord eller grus på uppfarter och annan tomtmark. Dessa underlag har, till skillnad mot asfalt eller betong, möjlighet att fånga upp näringsämnen och föroreningar innan vattnet rinner vidare mot sjöarna.
  • Promenera, cykla eller åk kollektivt när det är möjligt. En stor del av föroreningarna från bilarnas avgaser, däckslitage och oljespill förs med vatten och vind till vidare till vattendragen.
  • Om du behöver gödsla, ta reda på hur mycket och vid vilken tidpunkt du ska gödsla för att all näring ska tas upp av växterna. Välj naturgödsel, det minskar risken att näringen förs med markvattnet till sjösystemet, där det bidrar till övergödning och algblomning.
Senast uppdaterad: 10 maj 2024