Matförgiftning

Om du misstänker att du har blivit sjuk på grund av att du ätit mat som du köpt i butik eller ätit på restaurang i Sundbyberg ska du så fort som möjligt kontakta staden.

Den miljöhandläggare som tar emot ditt samtal kommer att fråga dig om

  • Vad tror du att du har blivit sjuk av?
  • Var åt du/köpte du det som du tror att du blev sjuk av?
  • Hur många personer har ätit av det som du tror att du blev sjuk av?
  • Hur många av dem har blivit sjuka?
  • När åt du det du blev sjuk av?
  • När blev du sjuk?
  • Vilka symptom har du?
  • Har du sökt läkarvård?

Mikroorganismer orsakar matförgiftning

Felaktig hantering och förvaring av livsmedel kan leda till att skadliga mikroorganismer producerar gifter, toxiner, till exempel Staphylococcus aureus. Vissa mikroorganismer passerar magsäcken och fäster sig i tarmväggen och orsakar en infektion, till exempel  norovirus, Salmonella och Campylobakter. Symptom på matförgiftning är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Hantera mat rätt hemma

Om du hanterar maten på ett bra sätt i ditt eget kök minskar risken för att du ska bli sjuk. Detta är särskilt viktigt under sommaren.

  • Tvätta händerna ofta
  • Håll kallt i kylskåpet
  • Håll rent i köket
  • Skölj grönsaker
  • Var noga med att genomsteka fågel, gris och köttfärs
Senast uppdaterad 28 juli 2016