Sundbyberg i litteraturen

Välkommen till en vandring i litteraturens fotspår!  Varje del på kartan representerar en författare som har anknytning till Sundbyberg.

Karta över litterära platser i Sundbyberg

Litterära platser i Sundbyberg. Klicka på kartan för större bild.

Kartan ovan visar de fem skyltar som finns på plats runt om i staden. Varje skylt representerar en författare som har anknytning till Sundbyberg och innehåller citat där staden beskrivs i litteraturen.

Bällsta Bro: Carl Michael Bellman

(1740-1795) Carl Michael Bellman, vår stora svenska skald, vars mest kända verk är ”Fredmans epistlar” och ”Fredmans sånger” växte upp i Stockholm. Någon gång under 1760-talet besökte han sin gode vän Jonas Arnell på Bällsta säteri som bland annat var känd för att vara mycket frikostig med alkoholhaltiga drycker. Inför hemfärden till Stockholm fick Bellman låna en häst och det bar sig inte bättre än att han i närheten av Bällsta bro ramlade av densamma och tappade peruken. Dagen därpå skriver han ett brev till Arnell och beklagar sig över olyckan och där framgår att han inte varit helt nykter under ridturen.

Hallonbergsplan: Daniel Sjölin

(född 1977) Daniel Sjölin, författare och litteraturkritiker, växte upp i Sollentuna. Under flera år var han en uppskattad programledare för SVT:s litteraturprogram Babel. Som barn besökte han sin mormor i stadsdelen Ör i Sundbyberg och där tilldrar sig också delar av handlingen i barndomsskildringen ”Oron bror”. Det var hans debutroman som han också fick Borås tidnings debutantpris för 2003 med motiveringen "En surrealistisk uppväxtskildring där perspektivet glider mellan barnets påtagliga upptäckter och den vuxne mannens erfarenhetsmättade återblickar." Den mycket uppmärksammade ”Världens sista roman” kom 2007.

Solparken i Duvbo: Helga Henschen

(1917-2002) Konstnären och författaren Helga Henschen föddes i Stockholm och från 1976 till sin död bodde hon på Björkhagsvägen 42 i stadsdelen Duvbo i Sundbyberg. Hon målade i olja och akvarell, tecknade, skulpterade och finns representerad på många muséer. Hon donerade många verk till Sundbybergs stad och de flesta skulpturerna är placerade på biblioteket i Signalfabriken. I sina senare böcker blandade hon dikter med citat och teckningar. 1981 kom den självbiografiska ”Vägen till Rebella”. Hon hade ett stort engagemang i miljö- och fredsrörelsen.

Tornparken: Eva Adolfsson

(1942-2010) Eva Adolfsson, författare, tidskriftsredaktör och litteraturkritiker föddes i Malmö och debuterade med romanen ”I hennes frånvaro” 1989. I romanen ”Förvandling”, som kom ut 2005, strövar en ung, gravid kvinna runt i Sundbyberg. Den handlar om önskan om en bra framtid, hungern efter en man och längtan efter att kunna leva ett liv som författare. Romanen belönades med Sveriges Radios romanpris. Hennes sista roman ”En liten historia” gavs ut 2009.

Sundbybergs kyrka: Ragnar Thoursie

(1919-2010) Ragnar Thoursie, poet och litteraturkritiker, växte upp i Katrineholm. Han lämnade tidigt en lovande bana som författare för att arbeta inom olika statliga förvaltningar. Hans starka samhällsengagemang visar sig i ”Sundbybergs-prologen” som han fick i uppdrag att skriva inför stadens 25-årsjubileum. Dikten lästes upp under de stora festligheter som anordnades på nyårsafton 1951. Då bodde han också i Sundbyberg. Olof Palme citerade ofta dikten i sina politiska tal. I sin sista poesisamling som kom 2009, ”Sånger från äldreomsorgen”, skildrar han i dikt livet som vårdtagare.

Albygatan: Stig Dagerman

(1923- 1954) Stig Dagerman var författare, redaktör och journalist. Han växte upp på farföräldrarnas gård i Älvkarleby i norra Uppland. Under åren 1944-1947 bodde han i stadsdelen Lilla Alby i Sundbyberg, först på Trädgårdsgatan och sedan på Albygatan 118 i kvarteret Trädgården. Under den perioden skrevs flera av hans viktigaste verk, såsom ”Ormen”, ”De dömdas ö” och reportageboken ”Tysk höst”. I de berömda dagsverserna ”Dagsedlar” som publicerades i ”Arbetaren” skrev han om dagsaktuella händelser som handlade om tillståndet i världen. 1954 valde han att avsluta sitt liv.

Har du förslag på tema till skyltarna?

Välkommen att mejla till janine.seldenthuis@sundbyberg.se . Förslagen kan lämnas in kontinuerligt. En kommunal arbetsgrupp tar ställning till de inlämnade förslagen.

Senast uppdaterad 4 oktober 2017