Karta med markerade platser för litterära skyltar i Sundbyberg

Litterära skyltar

I Sundbyberg finns 14 litterära skyltar. Varje skylt representerar en författare som har anknytning till Sundbyberg och innehåller citat där staden beskrivs i litteraturen.

Tuvanparken: Agnes von Krusenstjerna

(1894-1940) Agnes von Krusenstjerna, en av mellankrigstidens mest uppmärksammade författare, föddes i Växjö som enda dottern i en adlig familj. Samtliga romaner var mer eller mindre självbiografiska, erotiskt laddade och avslöjande. Hon drabbades tidigt av psykisk ohälsa, en ärftlig manodepressiv sjukdom som innebar att hon tillbringade perioder på sjukhus. Strax efter att hennes andra roman hade givits ut lades hon in på Solna sjukhem i nuvarande Tuvanparken och där blev hon kvar i närmare sju månader. Tiden på Solna sjukhem skildrar hon gripande i den tredje delen i Tony-serien, ”Tonys sista läroår” som gavs ut 1926.

Valkyriavägen 13: John Ajvide Lindqvist

 (Född 1968) John Ajvide Lindqvist är känd för sina romaner och noveller med skräcktema av vilka flera har filmatiserats. Han fick sitt genombrott 2004 med ”Låt den rätte komma in” som utspelar sig under 1980-talet i Blackeberg, en av Stockholms västra förorter. Här växte också John upp och i grannskapet utspelar sig ”Sluthanteringen”, den sista berättelsen i ”Pappersväggar”. I berättelsen kör Kalle en transport från Karolinska Institutet till Heden där de levande döda bor… På väg därifrån tar han upp en liftare och det är Flora som bor på Valkyriavägen 13 i Rissne.

Bällsta Bro: Carl Michael Bellman

(1740–1795) Carl Michael Bellman, vår stora svenska skald, vars mest kända verk är ”Fredmans epistlar” och ”Fredmans sånger” växte upp i Stockholm. Någon gång under 1760-talet besökte han sin gode vän Jonas Arnell på Bällsta säteri som bland annat var känd för att vara mycket frikostig med alkoholhaltiga drycker. Inför hemfärden till Stockholm fick Bellman låna en häst och det bar sig inte bättre än att han i närheten av Bällsta bro ramlade av densamma och tappade peruken. Dagen därpå skriver han ett brev till Arnell och beklagar sig över olyckan och där framgår att han inte varit helt nykter under ridturen.

Hallonbergsplan: Daniel Sjölin

(född 1977) Daniel Sjölin, författare och litteraturkritiker, växte upp i Sollentuna. Under flera år var han en uppskattad programledare för SVT:s litteraturprogram Babel. Som barn besökte han sin mormor i stadsdelen Ör i Sundbyberg och där tilldrar sig också delar av handlingen i barndomsskildringen ”Oron bror”. Det var hans debutroman som han också fick Borås tidnings debutantpris för 2003 med motiveringen "En surrealistisk uppväxtskildring där perspektivet glider mellan barnets påtagliga upptäckter och den vuxne mannens erfarenhetsmättade återblickar." Den mycket uppmärksammade ”Världens sista roman” kom 2007.

Solparken i Duvbo: Helga Henschen

(1917–2002) Konstnären och författaren Helga Henschen föddes i Stockholm och från 1976 till sin död bodde hon på Björkhagsvägen 42 i stadsdelen Duvbo i Sundbyberg. Hon målade i olja och akvarell, tecknade, skulpterade och finns representerad på många muséer. Hon donerade många verk till Sundbybergs stad och de flesta skulpturerna är placerade på biblioteket i Signalfabriken. I sina senare böcker blandade hon dikter med citat och teckningar. 1981 kom den självbiografiska ”Vägen till Rebella”. Hon hade ett stort engagemang i miljö- och fredsrörelsen.

Tornparken: Eva Adolfsson

(1942–2010) Eva Adolfsson, författare, tidskriftsredaktör och litteraturkritiker föddes i Malmö och debuterade med romanen ”I hennes frånvaro” 1989. I romanen ”Förvandling”, som kom ut 2005, strövar en ung, gravid kvinna runt i Sundbyberg. Den handlar om önskan om en bra framtid, hungern efter en man och längtan efter att kunna leva ett liv som författare. Romanen belönades med Sveriges Radios romanpris. Hennes sista roman ”En liten historia” gavs ut 2009.

Sundbybergs kyrka: Ragnar Thoursie

(1919–2010) Ragnar Thoursie, poet och litteraturkritiker, växte upp i Katrineholm. Han lämnade tidigt en lovande bana som författare för att arbeta inom olika statliga förvaltningar. Hans starka samhällsengagemang visar sig i ”Sundbybergs-prologen” som han fick i uppdrag att skriva inför stadens 25-årsjubileum. Dikten lästes upp under de stora festligheter som anordnades på nyårsafton 1951. Då bodde han också i Sundbyberg. Olof Palme citerade ofta dikten i sina politiska tal. I sin sista poesisamling som kom 2009, ”Sånger från äldreomsorgen”, skildrar han i dikt livet som vårdtagare.

Albygatan: Stig Dagerman

(1923–1954) Stig Dagerman var författare, redaktör och journalist. Han växte upp på farföräldrarnas gård i Älvkarleby i norra Uppland. Under åren 1944–1947 bodde han i stadsdelen Lilla Alby i Sundbyberg, först på Trädgårdsgatan och sedan på Albygatan 118 i kvarteret Trädgården. Under den perioden skrevs flera av hans viktigaste verk, såsom ”Ormen”, ”De dömdas ö” och reportageboken ”Tysk höst”. I de berömda dagsverserna ”Dagsedlar” som publicerades i ”Arbetaren” skrev han om dagsaktuella händelser som handlade om tillståndet i världen. 1954 valde han att avsluta sitt liv.

Högklintavägen 20: Stieg Larsson

(1954–2004) Stieg Larsson föddes i Skelleftehamn som Stig-Erland Larsson och växte också upp i Västerbotten. Han hade ett stort journalistiskt engagemang mot rasism och högerextremism och grundade tidskriften Expo. Han blev först efter sin död en hyllad och uppmärksammad författare för sin milleniumserie. Genom den blev han en av Sveriges bäst säljande skönlitterära skribenter någonsin och också mycket uppmärksammad internationellt. I den första delen ”Män som hatar kvinnor” (2005) gör huvudpersonen Lisbeth Salander ett antal besök hos sin hackerkollega Plague som bor på Högklintavägen i Lilla Alby i Sundbyberg.

Esplanaden 15: Vic Suneson, pseudonym för Sune Viktor Lundquist

(1911–1975) Vic Suneson är pseudonym för Sune Viktor Lundquist som föddes och växte upp i centrala Stockholm. Han utbildade sig till civilingenjör och som deckarförfattare debuterade han med två böcker. Den första han skrev var "Mördaren har matchboll" (1949), men den som först publicerades var "Mord kring Maud" (1948). Under sitt alias Suneson var han tillsammans med Maria Lang, H.-K. Rönblom och Stieg Trenter en av de så kallade "fyra stora" i svensk kriminallitteratur under mitten av 1900-talet. Sina sista år tillbringade han i Sundbyberg och där utspelar sig också ”Klas och den mystiska peruken” som är en barn- och ungdomsdeckare. Det är författarens son Anders Lundquist som står som förebild för bokens Klas och som också i verkligheten bodde på Esplanaden 15.

Korsningen Järnvägsgatan/Ekovägen: Stieg Trenter

(1914–1967) Stieg Trenter, född som Stig Johansson, var journalist och författare. Han växte upp i Farsta i Stockholm. Som journalist arbetade han bland annat i Etiopien som krigskorrespondent. 1943 debuterade han som deckarförfattare med ”Ingen kan hejda döden”. Han var tillsammans med Maria Lang, H.-K. Rönblom och Vic Suneson en av de så kallade ”fyra stora” deckarförfattarna från mitten av 1900-talet. Handlingen i deckarna utspelar sig oftast i Stockholm med omgivningar och huvudpersoner är fotografen Harry Friberg och hans trätobroder, kriminalintendent Vesper Johnson. I ”Narr på nocken” som kom 1956 passerar de bägge huvudpersonerna Sundbyberg på väg mot Solvalla och upplösningen av ännu en mordgåta.

Gjuteribacken 10: Hillevi Wahl

(1965-) Hillevi Wahl, journalist, krönikör, författare och föreläsare växte upp i Lilla Alby i Sundbyberg. Hon har berättat om sin barndoms- och uppväxttid i ett alkoholisthem i romanen ”Kärleksbarnet” där också citatet på skylten är hämtat från. Om romanen säger hon "Jag ville verkligen inte skriva en bok om det. Men jag var tvungen. För min egen skull, för mina barn skull och för alla andra kärleksbarns skull."  Hon har också skrivit barnböcker och flera böcker i skilda ämnen. 2015 utnämndes hon till ”Framgångsrik opinionsbildare” av Blå Bandet.  

Lötsjöns nordöstra del: Gunnel Arvidsson

(1948-) Under sina promenader i sin hemstad Sundbyberg inspireras Gunnel Arvidsson ofta av intrycken. I inledningen till dikten Vårkänslor i Dagar av liv. Dikter genom årets tider, med akvareller säger hon ”särskilt förtjust är jag i några små holmar i Lötsjöns nordöstra del, mot Ör-sidan. I vårvinterns bleka ljus tonar landskapet i tunt beige-blått. En frusenhet är kvar i halvhögt gräs, vass och kala trädstammar, en trötthet på väg bort. Långsam, en skiftning i ljuset och djupa andetag ger en dunkel visshet om förändring. Nya skott kommer ur jordens gamla år.” Hon är poeten och konstnären i vars böcker bild och dikt ofta samspelar. Gunnel Arvidsson har mottagit flera priser och stipendier bland annat från Sundbybergs stad.

Ringvägen i Duvbo: Sjöwall/Wahlöö

Det framgångsrika författarparet Sjöwall Wahlöö kom att skriva tio polisromaner i serien ”Roman om ett brott”. Böckerna har en kritisk udd mot det moderna svenska samhället med inslag av profit, korruption och maktmissbruk. Ett återkommande tema var också de som levde utanför det nya välordnade samhällsbygget som prostituerade, missbrukare och kriminella. Böckerna blev internationellt uppmärksammade och flertalet filmatiserades.

Har du förslag på tema till skyltarna?

Välkommen att mejla till kulturochfritidsnamnden@sundbyberg.se. Förslagen kan lämnas in kontinuerligt. En kommunal arbetsgrupp tar ställning till de inlämnade förslagen.

Karta Sundbyberg i litteraturen

På kartbilden nedan kan du översiktligt se var skyltarna är placerade.

Senast uppdaterad 3 november 2023