Dramaten och Operan kan komma till Hallonbergen

Kungliga Dramaten och Operan behöver nya lokaler för sina verkstäder, ateljéer och repetitionslokaler och dessutom en extra scen. Flera kommuner är intresserade av att locka de anrika kulturinstitutionerna till sig; Sundbyberg är en av dem.

Förutom Sundbyberg, är de kommuner som Operan valt att gå vidare med i det fortsatta arbetet Huddinge, Järfälla och Nacka. Avgörandet väntas komma vid årsskiftet.

I dag ligger Dramatens och Operans verkstäder, arkiv och förråd i Nacka. Där ska det byggas bostäder, och senast 2021 måste verksamheterna flytta därifrån. Dessutom kommer Dramaten och Operahuset att behöva renoveras, varför man periodvis även kommer att behöva tillgång till en extra scen.

– Operan vill skapa ett socialt hållbart kulturcenter med goda kommunikationer som är lättillgängligt för både publik och personal, och de vill också samverka kring kultur för barn och unga, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson.

Sundbyberg tävlar med ett förslag där verkstäder, scen och hotell och konferens ligger i Hallonbergen. Förslaget ska ses i ljuset av att hela Hallonbergen-Ör är ett utvecklingsområde där det planeras för 5 000 bostäder, arbetsplatser, restauranger och förskolor. I dag bor här 7 800 personer, en siffra som beräknas växa till 18 000 år 2030.

– I Hallonbergen finns både mycket god kollektivtrafik, bra transportvägar, och en av länets bästa kulturskolor. Vi har väldigt mycket som talar för Sundbyberg! fortsätter Mikael T. Eriksson.

Hallonbergen är ett eftertraktat område för fastighetsutvecklare, vilket är en förutsättning för projektet. Under hösten kommer staden att träffa representanter från Dramaten och Operan och ha kontakt med presumtiva investerare. Stadsbyggnads- och exploateringschef Regina Kevius leder arbetet.

Tack till operasångerska Alexandra Büchel och barnen i klass 5 på Örskolan.

Förslag till situationsplan över Hallonbergen

Klicka för att se en större bild. Det gula området visar var det skulle vara möjligt att utveckla ett kulturcenter för nationalscenerna i Hallonbergen.

Hjälpte informationen på sidan dig?


Tack för att du hjälper oss!

Senast uppdaterad 4 april 2017