Hållbart byggande i trä lockade Islands president och kungen på besök

Islands president Guðni T. Jóhannesson och Kung Carl XVI Gustaf besökte Sundbyberg och de prisade trähusen vid Strandtorget.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) hälsade välkomna. Därefter följdes presentationer av bland andra byggföretaget Folkhems vd Arne Olsson och arkitekten Gert Wingårdh som berättade om bostadsbyggande i massivträ.

Det finns ett stort intresse för hållbart byggande på Island och syftet med besöket var därför att höra hur man kan bygga snabbt och hållbart med massivträ. Med trä kan enorma besparingar göras i form av koldioxidutsläpp gentemot ett traditionellt byggande och byggtider kan halveras.

– Det är glädjande att kungen och Islands president Guðni T. Jóhannesson ville besöka Sundbyberg och ta del av de goda exempel på hållbart byggande i trä som Sundbybergs stad gör tillsammans med byggaktören Folkhem, säger Mikael T. Eriksson.

Bostadsminister var på plats

Utöver kungen, Islands president, kommunstyrelsens ordförande och arkitekt Gert Wingårdh deltog även bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, förbundsordförande Sveriges arkitekter Charlotta Holm Hildebrand, Folkhems marknadschef Sandra Frank, Håkan Juholt ambassadör för Sverige i Island tillika Islands ambassadör Estrid Brekkan samt personal från hovet och Utrikesdepartementet.

Ör stadsdelscentrum får ett av världens största centrumkvarter helt i trä

Folkhems trähus vid Strandtorget i Sundbyberg var år 2013 världens dittills högsta byggda bostadshus helt i trä med sina åtta våningar. Över 20 000 besökare från 150 länder har varit på studiebesök sedan dess.

Utöver trähusen vid Strandparken så ska staden tillsammans med Folkhem bygga ett av världens största stadsdelscentrum helt i trä i Ör.

Statsbesök i tre dagar

Kungen bjöd in Islands president Guðni T. Jóhannesson på besöket som under tre dagar fokuserar på Islands och Sveriges gemensamma historia, värdegrund och kultur, hållbarhet och bostadsbyggande samt medicinskt forskningssamarbete.

Läs mer om statsbesöket på kungahusets webbplatslänk till annan webbplats

Senast uppdaterad 24 januari 2018