Med anledning av fredagens händelse

Veckan som gick fick ett mycket tragiskt avslut med det attentat som skedde på Drottninggatan i Stockholm. Under helgen upprättades flera stödfunktioner i Sundbyberg, bland annat ett kriscentrum i Sundbybergs stadshus med bemanning från stadens POSOM-grupp och Röda Korset.

Skolor och förskolor i Sundbyberg tog under fredagen hand om alla barn och elever till dess att vårdnadshavare kunde hämta dem. Träffpunkten Allén höll öppet på fredagskvällen, med bemanning från Röda Korset, för de som ville prata med någon. Under helgen inrättades även ett kriscentrum i stadshuset med bemanning från POSOM-gruppen (psykiskt och socialt omhändertagande) och Röda Korset.

─ Det som hände i fredags var inte bara ett angrepp mot dem som föll offer för den fruktansvärd gärningen, utan också ett angrepp på vårt samhälles demokratiska värderingar och principer. Jag är stolt över hur snabbt vi i ett sådant här läge får igång våra stödfunktioner och hur väl det fungerar med samverkan inom staden och med våra grannkommuner, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

─ Jag vill rikta ett stort tack till alla medarbetare som har bidragit på olika sätt under helgen. Det är i stunder som dessa som vi inser hur viktigt det är med ett nära och gott samarbete, säger stadsdirektör Helén Eriksson-Elf.

Under helgen har staden överlämnat sina kondoleanser till Stockholms stad. På lördagen flaggade staden på halv stång vid stadshuset och under måndagen deltog staden i att hedra offren med en tyst minut.

Stöd för dig som känner oro

krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns bekräftad och uppdaterad information om fredagens händelse.

Om du är orolig och vill ha stöd eller någon att prata med om det som har hänt har bland annat Vårdguiden 1177länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utökat sitt krisstöd.

BRIS (barnens rätt i samhället)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har tagit fram information om hur du kan prata med barn om händelsen i centrala Stockholm.

Senast uppdaterad 18 april 2017