Boende öppnat för ensamkommande flyktingungdomar

Gruppboendet har plats för nio ungdomar som har kommit ensamma till Sverige och sökt asyl. De är i åldrarna 14-18 år och kommer framförallt ifrån Syrien, Afghanistan och Eritrea. Till sin hjälp har de stöd och vägledning av personal som också finns på plats på boendet dygnet runt.

Ungdomarna bor i gruppboendet på grund av att de inte har någon förälder eller annan släkting i Sverige som de kan bo hos. De kommer att börja skolan och ska så snabbt som möjligt få komma in i samhället och få ett socialt nätverk, exempelvis i föreningslivet.

– Det är glädjande att vi äntligen kan öppna vårt första boende i kommunen för att på hemmaplan kunna arbeta med praktikplatser i näringslivet, sommarjobb och andra insatser kring de ensamkommande, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd och ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

Boendet för ensamkommande flyktingungdomar ligger i Rissne och det var senast verksamt för funktionsnedsatta med behov av särskilt stöd och öppnar nu alltså för ensamkommande flyktingungdomar. Kopplat till boendet finns även tre platser på ett stödboende och två träningslägenheter.

Kompis Sundbyberg

Om du vill bli kompis med en nyanländ person kan du anmäla dig till initiativet "Kompis Sundbyberg" som matchar nyanlända Sundbybergsbor med svensktalande vänner.

Läs mer om Kompis Sundbyberg.

Senast uppdaterad 22 juni 2016