Dags för vårplanteringar i staden

De senaste veckorna har vi välkomnat våren med nya vårplanteringar runt om i Sundbyberg. Penséer, tusenskönor och förgätmigej är några exempel på de växter som kommer att pryda stadens torg och parker. Alla växter kommer dessutom från stadens eget växthus.

Förberedelserna för vårplanteringarna börjar tidigt på året. Redan vecka 8 kommer frön och plantor till växthuset och får sedan växa till sig fram till våren och sommaren.

– Det finns en lång tradition av att plantera växter i Sundbyberg, berättar Maria Poutamo, driftchef och ansvarig för planteringen i Sundbybergs stad. Att staden har ett eget växthus bidrar till en bättre miljö då våra växter närodlas och endast biologisk bekämpning används. Ett eget växthus bidrar också till kreativiteten då vi har större möjlighet att välja fritt vad vi ska odla.

Årets tema är sagor

Varje år görs planteringarna utifrån ett förutbestämt tema. Förra året var det "kända personligheter i Sundbyberg" och i år är det sagor som är tema för vår- och sommarplanteringarna.

– Temat ligger till grund för till exempel vilka färger vi väljer ut. I Hallonbergen är det sagan om Rödluvan och vargen som varit inspirationen. Då har vi bland annat använt oss av blommor i röda nyanser. Och i Marabouparken, där temat är Kalle och chokladfabriken, kommer vi att plantera chokladdoftande blommor under sommaren, berättar Maria.

Se film från planteringen

Se filmen där Vilhelm Kroon från stadsmiljö- och serviceförvaltningen berättar om vårplanteringarna i växthuset.

Senast uppdaterad 29 april 2016