Sundbyberg kan bli årets superkommun – igen!

Förra året utsågs Sundbybergs stad till Årets Superkommun i Sverige. I år är Sundbyberg nominerade på nytt. Priset Årets superkommun uppmärksammar de kommuner som har bäst förutsättningar att möta framtida samhällsutmaningar. Bakom priset står tidningen Dagens Samhälle.

Tidningen Dagens Samhälle har jämfört samtliga svenska kommuner inom faktorer som befolkningstillväxt, sysselsättning, flyttnetto, demografisk profil, ekonomi, inkomstutveckling, utbildningsnivå och bäst kommunal ekonomi. Förra årets utsågs Sundbyberg till Årets Superkommun i Svealand och även som totalsegrare i Sverige.

– Förra året blev vi årets superkommun och i år är vi nominerade på nytt. Det är en bekräftelse på att stadens arbete fortsätter att skapa goda resultat och det sporrar att fortsätta utvecklas, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tävlar med Lund och Solna om utmärkelsen

I år har storstadskommuner, täta kommuner och landsbygdskommuner rankats var för sig. Syftet är att jämföra kommuner med så lika förutsättningar som möjligt med varandra. Sundbybergs stad är nominerade i kategorin storstadskommuner tillsammans med Lund och Solna.

Motivering 2016: Förra årets vinnare i kategorin Svealand är fortsatt stark i Kommunsverige. Liksom i Solna är inflyttningen hög och nya bostadshus växer som svampar. Med starka förbindelser ut i hela Stockholmsregionen är jobbmöjligheterna stora. Återstår att se om Sundbyberg även i år kammar hem titeln som Årets Superkommun.

I den andra kategorin täta kommuner är Höör, Linköping och Luleå nominerade samt i den tredje kategorin landsbygd är Aneby, Rättvik och Åre nominerade.

Priset delas ut av Dagens Samhälle på Stora samhällsgalan 25 maj.

Senast uppdaterad 4 maj 2016