9000 volontärtimmar i evakueringsboendet

Volontärerna i evakueringsboendet såg till att över 2200 asylsökande människor fick en trygg och välkomnande tillvaro på evakueringsboendet i Ursvik. Sammanlagt tillbringade de 34 700 dygn på boendet och volontärerna la ned över 9000 timmar.

– Utan volontärerna hade det inte varit genomförbart. Det är så beundransvärt, säger stadsdirektör Helén Eriksson Elf.

I september 2015 bad Migrationsverket, via länsstyrelsen, Sundbybergs stad om hjälp att bistå med tillfälliga boendeplatser för asylsökande. Sedan dess har boendet involverat över 1400 volontärer och bland dem är många närboende, exempelvis från Ursvik och Brotorp.

– Vårt svar till Migrationsverket var att vi självklart ville ställa upp. Men om det inte hade varit för volontärernas vilja och insatser så hade det inte varit genomförbart. Vi vill rikta vårt varma tack till alla som har bidragit med sitt engagemang och sin givmildhet. Det är så beundransvärt, säger stadsdirektör Helén Eriksson Elf.

Magnus Ehntorp

Magnus Ehntorp

9000 timmar – engagerade invånare

I mars avvecklades boendet och då hade över 2200 personer vistats i boendet. Sammantaget innebar det 34700 dygn och över 9000 timmar från volontärerna. Magnus Ehntorp som varit boendeansvarig lade ned många sena kvällar i boendet tillsammans med Kjell Sundin som varit samordningsansvarig för Sundbyberg stad. De säger att det finns många tillfällen som fått ögonen att tårats över det engagemang som visats bland invånare i Sundbyberg och alla andra människor som har strömmat in från andra håll och kanter. Generositeten har varit stor även från företag.

– Jag är otroligt imponerad av volontärernas engagemang. Många volontärer har lagt sin ned hela sin själ för att stödja andra. Utan människors givmildhet och vilja att hjälpa sina medmänniskor så hade det inte varit möjligt, säger Magnus Ehntorp boendeansvarig på evakueringsboendet.

Kjell Sundin

Kjell Sundin

Kjell Sundin samordningsansvarig fortsätter:

– En kväll märkte vi att det var slut på lakan, och vi ställde frågan på Facebook om någon skulle kunna bidra med lakan. Tjugo minuter senare strömmade människor in med kassar i händerna. Samma sak hände när vi hade behov av soffor. Jag har blivit mycket rörd över det engagemang och den stora generositet som så många har visat. Vi är otroligt tacksamma.

Senast uppdaterad 11 april 2016