Evakueringsboendet i Ursvik avvecklas

Migrationsverket har beslutat att avveckla det tillfälliga evakueringsboendet som finns för asylsökande i Ursvik. Den 7 mars avvecklas boendet och asylsökanden flyttar till Migrationsverkets boenden runt om i landet.

Migrationsverkets behov av tillfälliga evakueringsplatser i kommuners regi har minskat något den senaste tiden och därför kan nu boendet i Ursvik avvecklas.

– Jag vill rikta ett stort tack till Sundbybergs stad och alla volontärer som hjälpt Migrationsverket när vi haft en akut brist på boendeplatser för asylsökande. Migrationsverkets boendesituation ser nu aningens bättre ut jämfört med i höstas och vi kan därför erbjuda de asylsökande boende i andra delar av landet, säger Mikael Landberg, enhetschef inom region Stockholm, Migrationsverket.

I september 2015 bad Migrationsverket, via länsstyrelsen, Sundbybergs stad om hjälp att bistå med tillfälliga boendeplatser för asylsökande, så kallade evakueringsplatser. Boendet med evakueringsplatser i Ursvik öppnade i oktober och sedan dess har mer än tusen asylsökande bott där under sina första dagar i Sverige.

– Vi känner stolthet för att vi så snabbt kunde få fram ett boende och ett samarbete som stundtals involverade över 1000 volontärer och även lite sorg för att vi kanske tappar lite kontakt med den energi och välvilja som vi mött både inom och utanför staden. I grunden är det dock ett positivt besked att Migrationsverket inte längre har samma behov av evakueringsboende, säger Christian Foster chef för social- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Senast uppdaterad 17 februari 2016